V ostatnom čísle nášho časopisu sme informovali o situácii v rakúskom vinohradníctve. V čase oberačiek rakúski vinohradníci dúfali v suchú a priaznivú jeseň. Dnes už ročník 2016 môžu naplno hodnotiť. V histórii azda neexistuje podobný ročník, ktorý by mal v jednotlivých oblastiach Rakúska toľko rozličných tvárí. 

Zatiaľ čo v Štajersku a Burgenlande dosahovali výnosy 50 – 80 %, v Dolnom Rakúsku bola úroda veľmi dobrá, dokonca nadpriemerná. Kombinácia rôznych faktorov zabezpečila nárast cien hrozna a vína, najmä odrody Veltlínske zelené. Tento fakt donútil Ministerstvo poľnohospodárstva zvýšiť maximálne hektárové výnosy o 20 %, s cieľom zabezpečiť stabilitu trhu. Pozitívnou správou je tiež vynikajúca kvalita vín ročníka 2016. Možno očakávať jemné vína, charakteristické ovocnými arómami a sviežou aciditou.

POČASIE V ROKU 2016 – NESKORÝ MRÁZ, ĽADOVEC, TEPLÝ SEPTEMBER

Ročník 2016 v Rakúsku priniesol celý rad prekvapení. Po miernej zime s druhým najteplejším februárom za ostatných 250 rokov, nasledoval suchý marec a nepokojný apríl. Na začiatku apríla hlásil stredný Burgenland letné počasie s teplotami viac ako 27 °C, naproti tomu v polovici apríla prišli tri noci extrémneho mrazu. V niektorých oblastiach dokonca na pučiaci vinič napadol aj sneh, čo malo katastrofálne následky na vinohrady, predovšetkým v Štajersku a Burgenlande. Neskorá jar a letné mesiace sa vyznačovali dusným počasím s veľkým množstvom zrážok. Na rozdiel od roku 2015 sa však teplomer nevyšplhal nad 35 °C. V závere nasledoval nezvyčajne teplý, slnečný a suchý september, čo malo za dôsledok veľmi dobrú vyzretosť hrozna a zároveň chladnejšie noci zabezpečili optimálny aromatický vývoj suroviny.

Ďalší priebeh počasia s občasnými zrážkami na jeseň dovolil postupný zber úrody bez časového obmedzenia. Hrozno vykazovalo výraznú zrelosť a dostatočnú zásobu živín. Ročník 2016 už ukazuje odrodovo typický ovocný aromatický profi l, dobré telo podporené pevnou oporou postavenou na kyselinách. Mierny obsah alkoholu tohtoročných vín zaručí príjemnosť a piteľnosť.

DOLNÉ RAKÚSKO

Celkový odhad úrody ročníka 2016 dosahuje uspokojivý objem 1,6 milióna hektolitrov, čo predstavuje približne o 20 percent viac, ako v predchádzajúcom roku. Aj napriek tomu, že v niektorých oblastiach – Wachau, Carnuntum a Thermen – úroda klesla od 13 do 23 percent, ako následok neskorých aprílových mrazov. Pretrvávajúce obdobie dažďa počas leta predstavuje osobitnú výzvu pre vinárov. Tohtoročný zber začal asi o dva týždne neskôr ako vlani, ale pokračoval bez akýchkoľvek nepriaznivých poveternostných podmienok. Deficit v ostatných rakúskych oblastiach viedol k veľkému dopytu po hrozne, spolu so zodpovedajúcim rastom cien.

BURGENLAND

Poškodenie mrazom, predovšetkým v okolí Neusiedlersee v subregióne Seewinkel a krupobitie koncom júna v oblasti Golsu a Stredného Burgenlandu, viedlo k výpadku úrody až do 50 % bežného výnosu. Na rozdiel od Dolného Rakúska sa začiatok zberu konal ešte o niečo skôr, ako v predchádzajúcom roku. Hrozno dosahovalo uspokojivý stupeň zrelosti a kyslosti, ako aj nízke hodnoty pH.

ŠTAJERSKO

Tri mrazivé noci v apríli a krupobitie v polovici augusta spôsobili obrovské straty na úrode. Tie boli natoľko závažné, že výnos tento rok sotva dosiahol 20 percent objemu priemerného ročníka. Ďalšou výzvou pre ochranu plodín v Štajersku, najmä pokiaľ ide o ekologických vinohradníkov, boli letné dažde. Poškodenie viníc po mrazoch znamenalo meškanie jeden a pol mesiaca v procese vegetácie, ktoré sa napokon vyrovnalo v priebehu zrenia, čiže načasovanie zberu sa v podstate nelíši od predchádzajúceho roka.

VIEDEŇ

Vinohradníckej oblasti Viedeň sa tohtoročné meteorologické katastrofy z veľkej časti nedotkli. Vďaka vhodným opatreniam sa vinohradníci boli schopní vyrovnať so všetkými poveternostnými podmienkami. Podľa predpovedí sa to vyplatilo, s výnosmi tesne pod priemernými hodnotami.

Gabriel Burian Diplom Sommeliér, Division Manager Communocation

Tags: