Znalosť výroby nedestilovaných alkoholických nápojov je veľmi stará, siaha hlboko do  staroveku. Určite sa to začalo objavením euforizujúcich až opojných účinkov konzumácie neupravených skvasených ovocných štiav (v  našom ponímaní vín). Zmienky o tom pochádzajú z Mezopotámie, Egypta, Číny i Perzie. Už pred našim letopočtom aj starovekí Gréci poznali výrobu vína z hrozna. Už Hippokratés z Kósu (* 460 pred Kr. – † 380 pred Kr.) i Claudios Galénos známy ako Galén (*129 Pergamon – † 200 či 216 Rím) boli najznámejšími starovekými lekármi, ktorí opísali aj alkoholovú opojenosť. Gaius Plinius Secundus alebo Plínius Starší (*23 – † 24. 8. 79 Pompeje) bol rímsky spisovateľ,autor prírodopisnej encyklopédie nesúcej názov Naturalis Historiae.

Ing. Julius Forsthofer, PhD.

 

Tags: